Urban Reality

Nieuws

And the winner is...

And the winner is…



Adviseurs van Urban Reality organiseren regelmatig prijsvragen en aanbestedingen voor gemeenten. Maar de rollen zijn ook wel eens omgedraaid. Gerben Kamphorst (adviseur bij UR én inwoner van Houten) deed op persoonlijke titel mee aan een prijsvraag bij de gemeente Houten. De inzet: de herontwikkeling van een basisschool. De realisatie van woningen met participatie als doel en niet als middel. Een nieuwe plek waar de buurt trots op kan zijn. In maart kregen we de uitslag. Gerben stuurde de winnende inzending in! Hij vertelt je graag meer over zijn plan.

 

Huizen bouwen kun je natuurlijk op de traditionele manier doen. Maar wat als je meer durft te eisen van zo’n ontwikkeling? Als je vindt dat een woninglocatie een belangrijke maatschappelijke functie kan hebben en dat dan ook uit moet dragen? En als je er van overtuigd bent dat je zo’n ontwikkeling samen met de buurt moet doormaken? Gerben aan het woord:

“Het plan ontstond drie jaar op het schoolplein van basisschool Het Mozaïek in Houten. Samen met Sander de Bruin (architect bij Hans Been) wilde ik een herontwikkeling die niet op een standaard manier tot stand zou komen. Omdat wij vinden dat participatie het doel moet zijn en niet als middel om draagvlak te creëren moet worden ingezet. Dat zou te gemakkelijk zijn.  Wij wilden echt een nieuwe plek waar de buurt weer trots op kan zijn. Een plek die zorgt voor een positieve maatschappelijk impact. Als je dat wilt bereiken, dan zal je het proces samen met de omgeving moeten doorleven en durven benoemen wat écht belangrijk is voor de leefomgeving. Dat is de belangrijkste drijfveer voor ons plan van aanpak geweest”

 

Een plek voor de hele buurt

In het plan worden duurzame woningen, een buurthuis met een eigen bestuur en een ontmoetingsplein gerealiseerd. Nieuwe bewoners kopen niet alleen een huis, maar zorgen ook samen voor sociale cohesie. Het plan werd door de gemeente Houten dan ook met enthousiasme ontvangen. Wethouder Van Liere (portefeuillehouder) over de inzending: “Dit wordt niet alleen een plek waar de bewoners kunnen samenkomen, maar een plek voor de hele buurt. Daardoor was ook de voorkeur van de omwonenden voor dit plan het grootst, evenals de ruimtelijke kwaliteit.”

 

Verder praten?

Het is erg leuk en leerzaam om mijn jarenlange ervaring maximaal in te kunnen zetten binnen mijn eigen woonplaats. Ik hoop dat het project daarnaast ook anderen weet te inspireren. Meer weten, inspiratie opdoen of inspiratie delen? Bezoek dan eens de (eenvoudige) website van het project: www.herontwikkelingmozaiek.nl of stuur een e-mail.

 

Overzicht